LÄS- OCH FILMTIPS

Bok | Anna Roxvall, Johan Persson

Västsahara inifrån : Att svika ett folk

Västsahara inifrån är berättelsen om Afrikas sista koloni – om 40 år av dammig väntan och en bortglömd kamp för självständighet. Det är också en berättelse om stormaktsspel, svek och en svensk utrikespolitik som ger eko över Saharas sanddyner. Anna Roxvall och Johan Person har rest genom oändliga öknar, ockuperat land och ekande FN-korridorer. Tillsammans söker de svaret på vad det är som gör att ett helt folk gång på gång offras för realpolitiken – och vad som återstår när den sista diplomatiska dörren stängs.

Bok | Lena Thunberg

Västsahara - Europas sista koloni i Afrika

Västsahara är till stora delar ockuperat av Marocko sedan 1975. Men Spanien har ett stort ansvar, eftersom den spanska kolonialmakten inte genomförde en avkolonisering. Hur kan omvärlden, inklusive EU, tillåta Marocko att fortsätta ockupationen, bryta mot FN-resolutioner, begå övergrepp på civilbefolkningen i den ockuperade delen av Västsahara och tömma landet på naturresurser? Skattkammaren Västsahara är en liten bricka i ett storpolitiskt spel där folkrätten är satt på undantag. 160 000 alltmer frustrerade flyktingar väntar i öknen.

Dokumentärfilm | Iara Lee

Life Is Waiting

Fyrtio år efter att dess folk lovats frihet från de spanska kolonisatörerna har Västsahara förblivit Afrikas sista koloni. Denna film speglar det vardagliga våld upplevt av västsaharier som lever under marockansk ockupation, och visar strävan hos ett folk som för vilka kolonialismens era aldrig tog slut. En dokumentärfilm av den uppmärksammade filmregissören Iara Lee som vunnit många filmpriser runt om i världen.

Dokumentärfilm | Eloy Domínguez Serén

Hamada

I ett flyktingläger i mitten av ingenstans, bor världens mest glömda folk. Övergivna och isolerade från världen har de bott här i över 40 år, ända sedan Marocko drev dem ut ur Västsahara. Här möter vi tre unga vännerna som tar med tittaren till ett oväntat och livsbejakande porträtt av ett flyktingläger.

Dokumentärkortfilm | Equipe Media, RåFILM

3 Stolen Cameras

Skapad i samarbete mellan den västsahariska gruppen Equipe Media och det svenska kooperativet RåFILM. Den är inspelad i hemlighet under svåra förhållanden i ockuperade Västsahara och visar brutala övergrepp på fredliga demonstranter, inklusive kvinnor och barn. De som filmat och som upptäcktes av polisen fick sina kameror beslagtagna, vilket filmens titel syftar på. Dessutom blev de grovt misshandlade och dömda till fängelse.

Dokumentärfilm | Jordi Oriola

Rifles Or Graffiti

I 40 år har västsaharier väntat på en av FN utlovad fokomröstning, vilket skulle ge dem självbestämmande och ett slut på Marockos ockupation av dess territorium. Den långa väntan har lett till att många västsaharier nu föredrar en återgång till krig för att lösa situationen, men icke-våldsamma aktivister argumenterar att det är mer hållbart att arbeta mot att bygga ett hälsosamt samhälle baserat på mänskliga rättigheter. Denna dokumentär visar båda sidor av debatten och lyfter fram de kränkningar av mänskliga rättigheter som västsaharier upplever i de ockuperade territoriet.

BLI MEDLEM / STÖD VÅRT ARBETE

Svenska Västsaharakommittén är beroende av sina medlemmar och bidragsgivare.
För att föra kampen för västsahariernas rätt till sitt land och sina rättigheter behöver vi ert stöd.

Stäng